Mag je foto's van je kind op facebook plaatsen?

Nee dat mag niet, aldus de rechter die een vader verbiedt om foto’s van zijn dochter op Facebook te plaatsen. Weten hoe het zit? Lees dan verder.

Wat speelde er?
De relatie tussen moeder Viola* en vader Mike* is beëindigd en zij oefenen het gezamenlijk gezag uit over hun eenjarige dochter Daniëlle*. Er ontstaat een discussie tussen hen op het moment dat Mike een foto van hem en zijn dochter deelt op Facebook. Viola wil dat Mike de foto verwijdert, maar hij weigert dit, waarop Viola naar de rechter stapt.

Deze situatie is niet uniek en zal vaker voorkomen. Wie is er niet trots op zijn kind en wil dat tonen aan zijn/haar vrienden op Facebook? Geen enkel probleem zouden veel ouders zeggen, maar wat nu als een van de ouders hier niet mee instemt? 

De rechtbank was van mening dat ouders in beginsel samen moeten beslissen over het gebruik van social media. Moeder Viola vreest dat de foto’s van dochter Daniëlle zonder toestemming van de ouders kunnen worden verspreid en in handen kunnen komen van derden. Deze vrees is niet ongegrond, nu dit inderdaad niet uit te sluiten is en het voorkomen daarvan tot op zekere hoogte ook in het belang van Daniëlle is.

De rechtbank snapt daarentegen ook het belang van vader Mike om aan anderen te kunnen laten zien dat hij de trotste vader van Daniëlle is en dat hij leuke uitstapjes met haar onderneemt. Zowel vader en moeder hebben dus een belang, maar welk belang weegt zwaarder? 

De rechtbank is van mening dat het belang van moeder zwaarder weegt, nu vader ook andere mogelijkheden heeft om te laten zien dat hij een trotste vader is door het laten zien van een traditioneel fotoboek, bezoekjes, WhatsApp en Skype/Facetime. Een belangrijke reden van de rechtbank om het belang van moeder voor op te stellen is het feit dat de rechtbank op dit moment, nu Daniëlle pas 1 jaar is, geen enkel (positief) belang kan bedenken bij het feit dat er foto’s van haar op Facebook geplaatst worden. Mike dient de foto van Daniëlle dan ook binnen een week na de uitspraak verwijderd te hebben van Facebook. 

Ondanks dat Viola haar verzoek om geen foto’s te plaatsen van Daniëlle op Facebook niet beperkt heeft tot een bepaalde periode, vindt de rechtbank het niet in het belang van Daniëlle om het verbod aan Mike op te leggen voor onbepaalde tijd. Daniëlle zal immers op enig moment de leeftijd bereiken waarop zij wel in staat is om zelf gedachten te vormen over het krijgen van reacties van anderen op de van haar geplaatste beelden. Op zo’n moment kan er voor Daniëlle wel een (positief) belang ontstaan om beelden te kunnen plaatsen op social media. De rechtbank is dan ook van mening dat het verbod geldig is tot dat Daniëlle vijf jaar wordt.

Mochten Viola en Mike in de tussentijd toch in onderling overleg besluiten dat er wel foto’s van Daniëlle gedeeld mogen worden op Facebook, dan is dat te allen tijde mogelijk. 

De tip aan ouders is dus om bij het beëindigen van de relatie ook hier goede afspraken over te maken.  

 *De namen van de ouders en het kind zijn fictief.

Uitspraak: ECLI:NL:RBGEL:2018:2737

Meer weten? Bel ons op 078-6134533, of stuur een email via info@silfhoutadvocatuur.nl 

Contact

Bel voor meer informatie
078 - 613 45 33 of mail naar info@silfhoutadvocatuur.nl

Meer gegevens