Coronacrisis komt voor rekening werkgever

Coronacrisis komt voor rekening werkgever, toch geen loon voor werkneemster.

Dat bepaalde een rechter in een zaak die handelde over een horecamedewerkster die werkzaam was in de bediening en weigerde om afhaalwerkzaamheden te verrichten. De werkgever heeft vanaf 1 april 2020 geen loon meer betaald aan de werkneemster, omdat zij niet beschikbaar was voor ander werk. De werkneemster vordert in kort geding doorbetaling van loon, maar krijgt het deksel op de neus. 

Het feit dat de werkgever zijn restaurant moest sluiten als gevolg van de lockdown komt in beginsel voor zijn rekening, aldus de rechter. De werkgever heeft de werkneemster echter gevraagd om werkzaamheden te komen verrichten in het afhaalgedeelte van het restaurant, of om maaltijden te bezorgen. Zij heeft dit echter niet willen doen en stelde dat dit niet mogelijk was, omdat zij geen oppas had voor haar zoon van zeven. 

De werkgever beweegt daarin mee en stelt voor om haar zoon mee te nemen naar het werk, maar dat dit is niet doorgegaan, omdat haar zoon niet wilde. Dat feit komt echter voor rekening en risico van de werkneemster, aldus de rechter.  De rechter oordeelt dat mede in het licht van de bijzondere omstandigheden rond de coronacrisis, de door de werkgever opgedragen werkzaamheden redelijk waren en de werkneemster deze had moeten verrichten. Nu zij dat niet heeft gedaan, heeft zij geen recht op loon, althans uitsluitend recht op loon over de dagen en uren waarop zij wel heeft gewerkt.

Een terecht oordeel vind ik. Zeker in de horeca moeten de schouders eronder worden gezet en mag van een goed werkneemster worden verwacht dat zij meewerkt aan het verrichten van passend werk.

Rechtbank Rotterdam, 3 november 2020, ECLI:NL:RBROT:2020:9951 (datum van publicatie: 5 november 2020)