Het Gerechtshof Den Haag heeft een werkgever flink op de vingers getikt na een tweetal ontslagen van directieleden. Volgens het Hof is door de werkgever een niet te rechtvaardigen ‘ramkoers’ ingezet.
Wat was er aan de hand?
Een groot IT-bedrijf, Force-IT*, ontsloeg vrijwel gelijktijdig haar CCO en managing director. Pieter*, die al 17 jaar werkzaam was als managing director, werd door Kees*, de bestuurder van Force-IT, van zijn werkzaamheden vrijgesteld omdat hij geen vertrouwen meer had in Pieter. Direct na dit gesprek werd Pieter van alle systemen afgesloten. In een tweede gesprek is Pieter nog gebrek aan arbeidsmoraal en diefstal van werktijd verweten. Overrompeld door dit alles ging Pieter toch in gesprek over zijn terugkeer bij Force-IT. Van Kees moest hij echter in Gouda zijn werkzaamheden hervatten, terwijl hij werkte op de locatie IJsselstein. Nadat Pieter meldde niet in Gouda te komen werken, kreeg hij een officiële waarschuwing. Toen zich ook nog een opstootje voordeed tussen Pieter en de vertegenwoordiger van Force-IT en Pieter een tweede officiële waarschuwing kreeg, was de maat vol en startte werknemer Pieter een ontbindingsprocedure.
Ook Matthijs*, al 23 jaar in dienst als CCO, kreeg het te verduren. Ook in zijn arbeidsrelatie had Kees geen vertrouwen meer. Kees stak dit niet onder stoelen of banken en nog voordat Matthijs een voorstel voor een vertrekregeling had ontvangen, deelde Kees in de krant mee dat hij afscheid ging nemen van Matthijs. Ook werd op het intranet een bericht geplaatst over het vertrek van Matthijs en werden klanten daarover geïnformeerd. Ook Matthijs was het niet eens met de gang van zaken, en startte een ontbindingsprocedure.
Wat oordeelde de rechter?
In hoger beroep stond de vraag centraal of door Force-IT ernstig verwijtbaar is gehandeld. Het hof oordeelt dat Force-IT een ‘ramkoers’ heeft ingezet die niet te rechtvaardigen valt. Pieter is overvallen met aanmerkingen op zijn functioneren en zonder enige ruimte voor verbetering, is aangestuurd op ontslag. Het hof vindt dat door Force-IT zodanig agressief is gehandeld, dat haar te verwijten valt dat de arbeidsrelatie binnen een korte tijd ernstig verstoord is geraakt.
Ook jegens Matthijs heeft Force-IT geen gas teruggenomen, maar is vastgehouden aan het standpunt dat er geen vertrouwen meer was in Matthijs. Het feit dat in zeer korte tijd na het gesprek met Matthijs naar buiten is gecommuniceerd dat Matthijs zou gaan vertrekken, wordt Force-IT zwaar aangerekend. Matthijs, die zich altijd zonder enige kritiek op zijn functioneren voor het bedrijf heeft ingezet, is door Force-IT “met pek en veren” naar buiten gewerkt. Force-IT heeft met dit handelen ernstig verwijtbaar gehandeld jegens Pieter en Matthijs, en moet hen in totaal een billijke vergoeding betalen van € 375.000,00.
Dus werkgevers, past op uw tellen! Werknemers die al een geruime tijd in dienst zijn, en een vlekkeloos arbeidsverleden hebben, kunt u niet zomaar op straat zetten. In ieder geval moet eerst een verbetertraject worden gestart en ook dan is nog maar de vraag of u van een werknemer af kan. Een starre houding aannemen jegens uw werknemer, zoals Force-IT ook deed, kan u in ieder geval behoorlijk wat geld kosten!
Meer weten? Neem contact met ons op door te bellen naar 078-6134533 of stuur een e-mail via jhs@silfhoutam.nl.
* fictieve namen
Blog gebaseerd op uitspraken Gerechtshof Den Haag, ECLI:NL:GHDHA:2021:1238 & ECLI:NL:GHDHA:2021:1239