Kantoor Silfhout advocatuur & mediation

Geen vechtscheiding maar een overlegscheiding

Collaborative practice

Overlegscheiden

Al eens een overlegscheiding overwogen? Overlegscheiding is het praktische antwoord op het omdenken van een vechtscheiding.

Het einde van een huwelijk is al pijnlijk genoeg. Een echtscheidingsprocedure doet daar vaak nog een schepje bovenop. Je kunt je partner als vijand gaan beschouwen en de echtscheiding als een slagveld. Je kunt je verward of boos voelen en verscheurd worden door gevoelens van verlies en onmacht. Je kunt je dan niet voorstellen dat er een einde aan de echtscheiding komt en hoe je na de scheiding aan een nieuwe toekomst kunt bouwen. Maar het kan ook anders. Een groeiend aantal echtparen en deskundigen op het gebied van echtscheiding hebben gezocht naar een beter alternatief. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van het Collaborative Divorce Model, de overlegscheiding.

Hoe werkt het?
Het belangrijkste kenmerk van overlegscheiden (collaborative divorce) is, zoals de naam al aangeeft, dat de scheiding in overleg geregeld wordt, dus zonder rechtszaak. Bij deze vorm van echtscheiding worden de beide echtgenoten bijgestaan door een advocaat en treden de (ex-)partners in overleg met elkaar om de scheiding te regelen in een team van advocaten en een coach. De advocaat zit er voor jouw belangen, maar strijdt niet tegen de ander, zoals de vader of moeder van je kinderen. De coach geeft ruimte aan emoties die meespelen. Het team kan uitgebreid worden met andere deskundigen die kunnen helpen om tot een regeling te komen. Denk bijvoorbeeld aan een financieel deskundige of een kindercoach.

Bij een overlegscheiding wordt alles in het werk gesteld om een juridische strijd te voorkomen. Geen vechtscheiding maar een overlegscheiding. Met respect voor elkaar, uit elkaar. Daar staan we voor.

Voor wie?
Voor mensen die een scheiding overwegen en kinderen hebben, of mensen die uit elkaar willen maar waarbij tussen hen grote verschillen bestaan in balans, kennis en/of verwerking. Overlegscheiden is ook mogelijk voor stellen die uit elkaar willen, maar niet getrouwd zijn.

Voor- en nadelen van de overlegscheiding
Voordelen:
• regelen van de echtscheiding in overleg;
• zelf betrokken bij besluitvorming;
• snelle afwikkeling en slagvaardig kunnen handelen;
• aan tafel met deskundigen;
• ruimte voor creatieve oplossingen en maatwerk;
• mogelijkheid tot afspreken dat uitkomsten niet openbaar gemaakt worden;

Nadelen:
• het is niet goedkoop (wel als de kosten worden afgezet tegen een vechtscheiding);
• indien geen regeling wordt bereikt, wordt het team ontbonden.

Wil je meer weten over de overlegscheiding? Neem dan contact op met Yolanda Silfhout. Zij is opgeleid tot collectief professional en kan je als ondernemer, of partner van de ondernemer, deskundig bijstaan in een echtscheiding en zakelijk conflict.