Het nieuwe trouwen

Trouwen in gemeenschap van goederen niet meer de standaard.

Nederland is een van de weinige landen waar nog automatisch in algehele gemeenschap van goederen wordt getrouwd, als het bruidspaar het niet op een andere manier heeft geregeld. Als huwelijkse voorwaarden gewenst zijn, moet dat bij de notaris geregeld worden. Dat gaat nu veranderen.

Op 28 maart 2017 heeft de Eerste Kamer namelijk ingestemd met een wetsvoorstel van D66, PvdA en de VVD. Stellen die niks laten vastleggen, trouwen voortaan in ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Als ze toch in gemeenschap van goederen willen trouwen, moeten ze dit zelf regelen.

Bij trouwen in gemeenschap van goederen delen stellen onder de huidige wetgeving, bezittingen en schulden, ook als die voor het huwelijk zijn ontstaan. Door de wetswijziging blijven vermogen en schulden die vóór het huwelijk zijn ontstaan, na een echtscheiding automatisch privébezit. Vermogen dat binnen het huwelijk is opgebouwd wordt wel gedeeld. De wet werd vorig jaar al aangenomen door de Tweede Kamer.

Voorheen kwam het vaak voor dat een echtgenoot niet op de hoogte was van een vroegere schuld van de andere echtgenoot, waardoor deze na een echtscheiding voor een vervelende verrassingen kwam te staan. De schuld behoorde immers tot de gemeenschap van goederen. 

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is het niet eens met de keuze van de Eerste Kamer: “75% van de mensen trouwt in gemeenschap van goederen. De wetgever moet een systeem kiezen dat past bij het grootste deel van de mensen. Nu gaan we dat ineens omdraaien”.